Denne analyse blev oprindeligt udgivet kun for nyhedsbrevsmodtagere, men er nu frit tilgængelig for alle. Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil læse med uden forsinkelse.
Det er nok ikke gået mange mediefolks næse forbi, at Jysk Fynske Medier har været ude med en stor nyhed i går.
Over de kommende 2-3 år vil de starte flere digitale abonnementsmedier centreret omkring byer spredt ud over landet.
Jysk Fynske Medier (JFM) har foretaget nogle interessante valg af områder. Udover Djursland, som er svagt dækket, så går de ind i byer med ret koncentreret lokal og regional nyhedsdækning: Skanderborg, Amager og dele af Aarhus og København.
Blind spots
Nogen vil måske huske, at Journalisten havde en storstilet omtale af København som nyhedsørken sidste år. Hvis man har læst artiklen, så kunne man godt forledes til at tro, at København mangler lokale medier. Der er dog tale om begrebsforvirring fra Journalistens side, da problemet i København er såkaldte blind spots, ikke nyhedsørkener. Det har jeg forklaret nærmere her. Sidenhen har Politiken oprustet med en ny lokalredaktion og Altinget har lanceret et nichemedie om hovedstaden for at overkomme disse blind spots.
Selvom JFM publicity-mæssigt siger, at det handler om at dæmme op for potentielle nyhedsørkener, så er det ikke dét, der er den strategiske driver - på den korte bane i hvert fald. For de fleste af de udvalgte byer er faktisk nogle af de mindst udsatte for nyhedstørke.
Hvis man ser bort fra valget af byer og derimod vender blikket mod the bigger picture, så er der ikke tvivl om, at det er den rigtige vej at gå. Både pga. annoncemarkedet, men også fordi der er et kæmpestort potentiale for digitale/kritiske/lokale abonnementsmedier - simpelthen fordi der stort set ikke er nogen endnu. Der er kun 11 for at være helt præcis, og det skal ses i lyset af de 247 digitale lokalmedier, der findes i Danmark i øjeblikket. Hvordan de lokale medier arbejder med digital betaling kan du læse mere om i rapporten Medierne & Digital Betaling 2020, hvis du ikke allerede har gjort det.
Jesper Rosener siger, at deres nye medier kun vil have "... ét formål, og det er at sikre demokrati og sammenhængskraft". Det er dog snarere en afledt effekt end selve målet. Man skal i virkeligheden kigge andetsteds for at finde den reelle årsag til JFMs satsning. Driveren er at være de første, som vinder det danske marked for digitale, lokale abonnementsmedier i større skala.
Risk/reward
Risikoen ved det første batch af byer er, at konkurrencen er stor, især fra etablerede annoncefinansierede aviser og onlinemedier. Eksempelvis oplever Min By Media allerede succes - økonomisk såvel som brugermæssigt - i de største byer via annoncefinansiering. Herunder i København og Århus. Min By Media har også for nylig købt et andet Århus-medie, så konkurrencen herfra skal man ikke forvente bliver mindre de kommende år. Derudover er udfordringerne bl.a. de brugerdrevne Facebook-grupper (som JFM selv nævner) og at forbrugernes “sult” efter flere nyhedskilder måske allerede er stillet i byerne, de satser på.
Upsiden er til gengæld tilsvarende stor for JFM, fordi det kan give mulighed for at få nogle meget stærke positioner i landets to største byer. Byer med høje indbyggertal og højt uddannelsesniveau er indikatorer på, at betalingsvilligheden er til stede, hvis kvaliteten af den kritiske journalistik er høj og produktet modsvarer forbrugernes oplevede værdi kontra pris.
JFM har musklerne til at lykkedes, men eksekveringen bliver altafgørende for succes.
Følger endnu flere med?
JFM trykker altså på speederen. Det gør andre dog også. NORDJYSKE Medier lancerer snart et digitalt nichemedie om arbejdslivet i Nordjylland og Mediehusene Midtjylland startede et par nye digitale abonnementsmedier i 2020. Altinget og Politiken har som nævnt tidligere lavet et par bevægelser og det er ikke usandsynligt, at vi ser flere tiltag fra nye, selvstændige medier ligesom KunMors.
Af de store lokale mediehuse er der efterhånden kun én som slet ikke rykker på digital betaling. Jyllands-Posten Lokalaviser har ingen digitale abonnementsmedier og de er ellers en del af koncernen, der udgiver allerflest af dem. Samtidig har Sjællandske Medier placeret alt i én kurv med Sn.dk.
Det giver selvsagt ikke mening for alle lokalmedier at arbejde med det digitale abonnement. For nogen vil annoncering og frivillig støtte være den rette vej. Men branchen kommer ikke til at stå stille på det digitale abonnement. Tværtimod.
Så hvis du er et mediehus eller en journalist med iværksætterblod i årerne, der overvejer at starte et nyt lokalt abonnementsmedie, så bør du komme i gang nu. Inden landkortet er udfyldt.
Afdæk markedet
Første step er at afgøre, hvor det giver bedst mening at starte et nyt medie eller videreudvikle på et nuværende. Det kan man faktisk hurtigt få en idé om. Jeg har nemlig lavet en kortlægning af alle lokalmediernes dækningsområder. En kortlægning, som indikerer umiddelbare markedshuller og overbefolkning af medier.
Der er dog sket meget siden kortlægningen blev udgivet for ni måneder siden. Jeg er heldigvis kun en mail væk, hvis du vil have den mest kvalificerede afdækning og markedsanalyse ud fra din situation.