Medierne og Mobilepay-testen

Næsten halvdelen af danskernes internetbetalinger foretages via Mobilepay. Har de danske medier opfanget tendensen, og består de Mobilepay-testen?

Patrick Arendal Fahlström
Stifter af Mediascale.dk
2/3/2022
Analyse

Denne analyse blev oprindeligt udgivet kun for nyhedsbrevsmodtagere, men er nu frit tilgængelig for alle. Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil læse med uden forsinkelse.

Siden 2016 er internethandlens andel af den samlede kortomsætning i Danmark vokset fra 23 til 33 %, ifølge Danmarks Nationalbank.

Den opadgående tendens blev midlertidigt intensiveret under corona-nedlukningen i starten af 2021, men har efterfølgende fundet tilbage til og fortsat den opadgående tendens før nedlukningen.

Tilbage står konklusionen, at onlinekøb er blevet mere udbredt blandt danskerne de sidste seks år.

Tallene fra Nationalbanken viser også en anden interessant tendens. I 2021 blev 46 % af internetbetalingerne foretaget med mobilen. Heraf størstedelen via Mobilepay.

Mobilepay bliver brugt af 4,4 mio. danskere og blandt de 16-39 årige er brugen af app’en mellem 96 % og 100 % af målgruppen.

For alle virksomheder, der arbejder med digitalt salg af produkter eller abonnementer rettet mod de danske forbrugere, er Mobilepay ikke til at komme udenom.


Mobilepay-testen

Spørgsmålet er således om medierne rent faktisk gør brug af Mobilepay, når det er helt oplagt. Består de det, man kan kalde Mobilepay-testen?

Jeg har derfor undersøgt betalingsløsningerne hos 88 BtC-medier med digital betaling. Dvs. medier, der hovedsageligt er målrettet forbrugere og tilbyder digitalt abonnement eller løbende/enkeltstående økonomiske donationer.

Undersøgelsen viser både et positivt og negativt resultat. Det positive først.

56 af 88 medier tilbyder Mobilepay som en betalingsmulighed ved siden af almindelig digital kortbetaling. Det er 64 % af de undersøgte medier, der har indset nødvendigheden af at tilbyde Mobilepay.

Dette inkluderer en bred og forskelligartet gruppe af medier, bl.a. Berlingske, Zetland, Frihedsbrevet, Illustreret Videnskab og Euroman. De lokale og regionale medier er også godt repræsenteret med en lang række digitale abonnementsmedier udgivet af Jysk Fynske Medier, Mediehusene Midtjylland, Sjællandske Medier og Nordjyske Medier.

Ekstra Bladet er endda gået så langt, at Mobilepay er den eneste betalingsmulighed for deres digitale abonnement Ekstra Bladet+.


Optimer købsprocessen

Det negative resultatet er, at 32 af 88 medier ikke tilbyder mulighed for betaling via Mobilepay. Dvs. 36 % af medierne afskærer potentielt nogle læsere fra at blive betalende læsere, fordi købsprocessen er lidt for besværlig.

Det mest opsigtsvækkende er, at JP/Politikens Hus, landets største mediekoncern, er velrepræsenteret i denne del af undersøgelsens resultater. Politiken, Jyllands-Posten, Politiken Historie, de fire nye JP Lokal-sites og Børneavisen gør ikke brug af Mobilepay. Kun Ekstra Bladet gør, som nævnt før.

Derudover er det bl.a. Bornholms Tidende, Føljeton og Ræson som ikke tilbyder Mobilepay.

Købsprocessen består af mange variabler, hvor betalingsmulighederne blot er en lille del af maskineriet. Det er dog nødvendigt at optimere alle delene for at stå bedst muligt i forhold til at konvertere læserne. At tilbyde Mobilepay betyder naturligvis ikke, at nye abonnenter bare strømmer til medierne af sig selv, men det hjælper i hvert fald ikke at hægte potentielle kunder af ved ikke at tilbyde en så udbredt betalingsform.

Hermed altså en opfordring til JP/Politiken og de 24 andre medier uden Mobilepay om at tage et kig på deres betalingsmuligheder og gøre købsprocessen så gnidningsfri som muligt.

Det kunne være lige præcis den ændring, der giver nogle ekstra abonnenter hver måned.

-----

Ps. efter udgivelsen af analysen kommenterede Zetlands direktør Tav Klitgaard, at de oplevede forbedrede konverteringsgrader blot ved at vise Mobilepay-logoet i købsprocessen. Logoet er da også trukket helt frem i pricing-området på forsiden af Zetland.dk, hvilket kan ses nedenfor.

Læs mere: